Wait

 

AEO certificering voor VWS

VWS Export Import of Flowerbulbs BV is sinds Juli 2011 AEO gecertificeerd ( NLAEOF 0000932)

Achtergrond

Sinds de aanvallen van 1 september 2001 in New York, is er veel aandacht gericht op internationale veiligheid en veiligheidsmaatregelen. Een concept van ‘veiligheid en beveiliging’ is opgenomen in de Europese douanewetgeving.
Bedrijven en hun leveranciers die betrokken zijn bij EU grensoverschrijdend goederenverkeer zullen aan deze nieuwe wetgeving moeten voldoen. Bij het introduceren van de nieuwe wetgeving probeert de Europese Unie het bedrijfsleven betere faciliteiten ze bieden. Deze faciliteiten zouden moeten resulteren in een verminderen van de logistieke vertragingen en administratieve lasten. Vanaf September 2007 mogen bedrijven daarom de status aanvragen van Authorised Economic Operator (AEO). Een AEO certificaat is geldig in alle EU lidstaten.
De introductie van de AEO status is voor de Nederlandse Douane een belangrijke stap richting samenwerking met het bedrijfsleven. Het past in het doel naar ‘horizontaal toezicht’. Dit betekent dat het bedrijfsleven samen met de Douane afdeling verantwoordelijk zijn voor een veilige en onvergankelijke goederen stroom die externe grenzen overgaan.
Het biedt perspectief om samen te zorgen voor een veilige logistieke keten.

AEO hoofdlijnen

De douane zal de volgende sleutelelementen gebruiken om de hoofdlijnen voor AEO status te controleren en de uitgifte ervan.

  • Het beginpunt van de Douane is gebaseerd op georganiseerd vertrouwen wat horizontaal toezicht zal zijn met betrekking tot de hele logistieke keten.
  • De Douane zal maximum gebruik maken van eventuele garanties die bedrijven moeten bieden waaronder bestaande veiligheidssystemen.
     

Horizontaal toezicht, georganiseerd vertrouwen

De standaard methode van douane controle wordt gekenmerkt door verticaal toezicht en wantrouwen. De douane voert haar activiteiten uit door te selecteren en te controleren.

Het principe van horizontaal is gebaseerd op het begrip dat de douane opereert op basis van vertrouwen in plaats van wantrouwen. Dit is geen impliciet vertrouwen maar is vertrouwen gebaseerd op ervaringen uit het verleden(wat is de reputatie van het bedrijf bij de douane) en het feit dat bedrijven hun eigen verantwoordelijkheid zouden nemen.

In de praktijk zou dit betekenen dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben om hun garanties en veiligheidsprocedures te controleren en dat bedrijven niet wachten met de implementatie van het bovenstaande tot er een controle van de douane plaatsvindt. De douane zal de bestaande garanties, veiligheidssystemen en bepaalde formele aspecten beoordelen die deel uitmaken van de EU wetgeving en dit zal als een basis gebruikt worden om vertrouwen te stellen in bedrijven.

De douane zou duidelijk graag willen aansluiten bij de garanties die door de deelnemers in de keten zelf worden gegeven. Het betreft interne controle maatregelen in een bedrijf (AO-IB). Andere voorbeelden zijn ISPS, TAPA and ISO certificering net zoals C-TPAT normen of SAS 70 accountant verklaringen. Op deze manier is de efficiency van Douane controle toegenomen zonder toenemende lasten op bedrijven.

In deze benadering naar veiligheid en beveiliging beoefend door de Europese Commissie heeft de gehele logistieke keten een belangrijke rol. De keten heeft 3 belangrijke momenten waar controles uitgevoerd mogen worden:

  • Bij het begin van de keten (export)
  • Bij het eind van de keten (import)
  • Bij het punt het overgaan van de EU grenzen  

Concept

De AEO hoofdlijnen hebben betrekking op de garanties die gevonden zijn in de hele logistieke keten om veiligheid en beveiliging van het goederen verkeer te bieden. Het beginpunt van de AEO hoofdlijnen om de garanties en veiligheidsprocedures te beoordelen als een geheel en niet langer controle van individuele transactie van goederen.

De AEO hoofdlijnen bestaan uit een systeem gerichte aanpak. Bovendien neemt de douane de veiligheid van de hele bevoorradingsketen als beginpunt. Dit is de manier om te proberen de goederenstroom te beheersen van producent naar de koper, andere systemen zijn toepasbaar buiten de EU die vergelijkbaar zijn met de AEO hoofdlijnen

Deze systemen zijn vergelijkbaar geworden vanwege de normen die ontwikkeld zijn door de World Customs Organization (WCO)

 

 
TOP

Deel deze pagina

blogger
TOP

VWS Export - Import of
Flowerbulbs B.V.

Westelijke Randweg 3
1721 CH  Broek op Langedijk
The Netherlands
+31(0) 226 331050
sales@vws-flowerbulbs.nl

Created by Trefnet • Powered by SHARK CMS

1.023193359375